Regulament Liga Campionilor

Regulament

Regulament de participare

1. Regulament internațional de snooker

2. Regulamentele de ordine interioară

Regulament de ordine interioară 2018

1. Participanții trebuie să citească și să respecte regulamentul jocului de snooker, cât si regulamentul de ordine interioară al competiției.
2. Participanții trebuie să  cunoască regulamentul de snooker foarte bine pentru a evita unele interpretări greşite sau neînţelegeri în timpul meciurilor.
3. Participanții trebuie să respecte conduita sportivă şi de Fair-Play la masa de joc, cât şi din perspectiva de participant indirect la joc, conduită care se regăseşte în regulamentul de snooker.
4. Participanții vor avea un program stabilit în cadrul şedintelor premergătoare etapelor, pe care vor trebui să-l respecte.
6. Tacul trebuie să aibă pastila de 9 sau 10mm şi nu trebuie să fie mai scurt de 91,4 cm. (Obs: Nu se acceptă tacuri de biliard.)
7. Creta nu se va pune şi nu se va lăsa sub nicio formă pe masă, făcând excepţie doar cazul în care aceasta jenează efectuarea unei lovituri tocmai prin faptul că se află în acel buzunar. După folosire se va ţine în buzunarul de la vestă sau cel de la pantaloni.
8. Pe durata desfăşurării meciurilor, telefoanele mobile vor fi comutate în modul silențios.
9. Pe durata desfăşurării meciurilor, fumatul și consumul de băuturi alcolice sunt interzise.
10. Orice abatere de la regulamente este sancţionată cu avertisment.
11. Ținuta este obligatorie și constă în ținută lejeră de zi.
12. Jucătorul va avea în timpul jocului dar şi în afara acestuia un comportament civilizat şi moderat, specific sportului practicat.
13. Jucătorului îi sunt interzise, sub penalitatea avertismentului urmat de eliminarea din joc cu pierderea meciului:
a)      Să se manifeste zgomotos (trântire de tac, cretă sau alte obiecte, lovirea mesei, a mobilierului sau a pereţilor, etc)
b)      Să se prezinte la joc sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe interzise de lege.
14. Să discute sau să vocifereze cu adversarul sau spectatorii sau chiar fără adresă (sie însuşi) sunt interzise.
15. Jucătorul va fi de asemenea avertizat dacă nu revine la fotoliu după terminarea rândului la masă, unde are libertatea de a sta jos sau în picioare. Îi este însă interzisă deplasarea, ridicarea sau plimbarea în jurul mesei, etc, în timpul loviturilor efectuate de adversar. De regulă jucătorul merge spre masă după ce adversarul a ajuns la fotoliu.
16. Orice repetare a vreunei fapte care a fost penalizată prin avertisment de către arbitru se va solda cu eliminarea din joc şi pierderea acestuia, indiferent de stadiul acestuia sau situatia punctelor.
17. Jucătorii au obligația de a fi prezenți la masa de joc cu:
Se admite o întârziere de maxim 15 min de la ora de început a meciului
În caz contrar, jucătorul nu va mai avea drept la incalzire. Timpul alocat fiecărui jucător pentru încălzire este de 5 minute.  Dacă la ora fixă stabilită unul dintre jucători nu este prezent la masa de joc acesta va începe meciul cu un handicap de 1 joc (frame). Dacă acesta nu se va prezenta la masa de joc până cel târziu 15 minute peste ora stabilită pentru începerea meciului, va pierde meciul.
18. În Campionatul Black & White se joacă după regula de fault şi ratare cu 3 repetări: Dacă la a treia repetare jucătorul nu își exprimă clar intenția de a juca bila obiect, va fi în continuare fault și ratare conform regulamentului international de snooker.
19. Comportamentul ofensator al oricărui participant la competiție la adresa partenerului de joc, a participanților la  competiție, a arbitrilor și al oficialilor(organizatorilor), va atrage sancțiuni până la excluderea din Club(local).
20. Cei care doresc să modifice ora / ziua meciului și ajung la o înțelegere cu ceilalți jucători implicați, trebuie să anunțe unul dintre organizatori.
21. În orice moment al jocului, după incheierea rândului jucătorului la masă, dacă unul dintre jucători are nevoie de cel puțin patru snookere pentru a putea câștiga acel joc, jocul este încheiat.

Jucătorii care nu își vor revendica premiile până la următoarea etapă, nu vor mai beneficia de alte premii pentru etapele rămase din Campionat.

Alte reguli:

1. Strânge mâna cu adversarul la începutul şi sfârşitul unui meci.
2. Daţi mâna cu arbitrul la începutul şi sfârşitul unui meci.
3. Declaraţi toate greşelile proprii, în orice moment.
4. Nu sta într-o linie cu lovitura adversarului.
5. Nu faceţi remarci, comentarii despre un noroc al adversarului în timp ce un meci este în curs de desfăşurare.
6. Nu vă plângeti de condiţiile de joc în timp ce un meci este în curs de desfăşurare.
7. Nu aprindeţi chibrituri sau brichete, şi încercaţi să evitaţi să tuşiţi în timp ce adversarul tău este la masă.
8. Nu renunţaţi la un joc sau meci când aţi ratat o lovitură în timp ce adversarul tău este încă la masă. Aşteptaţi ca adversarul să termine vizita la masă înainte de a renunţa.
9. Nu vă certaţi cu arbitrul sau adversarul tău.
10. Nu treceţi prin faţa unui alt jucător de la altă masă, când acesta execută o lovitură.
11. Niciodată să nu interveniţi în alte jocuri, decât dacă vi se cere asta.
12. Respectaţi echipamentele de joc şi părăsiţi masa la fel precum aţi dori să o găsiţi
13. La repoziţionarea cu mâna a bilei albe în semicercul de start, este interzisă ajustarea ulterioară a poziţiei cu tacul.
14. Când este evident că niciunul din jucători nu va ieşi din/sau din preajma pachetului de bile roşii (de regulă din cazul existenţei unei bile roşii în zona bilelor inferioare şi/sau aproape de buzunar), jucătorii trebuie să fie ambii de acord asupra refacerii jocului, urmând a solicita arbitrului aceasta, constituind şi singurul caz în principiu admis în care jucătorii discută în timpul unui joc despre un aspect al acestuia.
15. Jucătorii sunt cei care solicită ştergerea bilei albe sau a alteia care urmează a fi jucată sau care tocmai a fost jucată.
16. Arbitrul va colabora strâns cu jucătorii la refacerea poziţiei dupa fault, solicitând opinia ambilor jucători.
17. Membrii fondatori ai clubului îşi rezervă dreptul de a-şi selecta membri participanți la competiție cât şi a aduce modificări în cadrul competiției. Modificările vor fi aduse la cunoştinţa participanților în cadrul sedinţei tehnice premergătoare etapei şi vor fi puse în aplicare la începutul lunii viitoare.
18. Arbitrajul la meciuri va fi realizat de:
– Jucătorii implicați în meci vor deservi ca arbitru, atunci când nu sunt la rând la masă.
19. Neprezentarea unui jucător la meci în faza grupelor impune:
– Nu va primi punctele aferente poziției din grupă în acea etapă și își va pierde poziția calificantă din grupă în favoarea următorului jucător clasat în acea grupă.

20. Jucătorii care nu se prezintă la meciul programat în faza piramidală:

   – Vor primi punctele aferente fazei de joc în care au disputant ultimul meci  prin prezența fizică.

21. Toate abaterile de la regulament vor fi analizate de Comisia de Disciplină și Analiză a Campionatului Black & White în maxim 48 de ore  după terminarea fiecărei etape.

REGULI PENTRU SPECTATORI 

1. Sunt incluşi în noţiunea de spectatori şi ceilalţi participanţi la turneu care nu se află în timpul jocurilor conform programării.
2. În cazul în care nu există arenă montată, spectatorii vor putea urmări jocurile din picioare, fiind rugaţi să păstreze distanţa stabilită de arbitrii până la zona de joc.
3. Spectatorii sunt rugaţi să menţină liniştea şi o atitudine civilizată pe tot parcursul desfăşurării turneului.
4. Spectatorilor le este interzis cu desăvârşire (sub penalitatea evacuării din salon) să sugereze lovitura următoare sau să corecteze jucătorul dacă acesta atacă o bilă greşită, să poarte discuţii cu arbitrul sau cu oricare din jucători, să impiedice sau să perturbe în orice fel desfăşurarea jocurilor, la ambele mese. Deciziile în acest sens sunt la latitudinea arbitrilor.
5. Spectatorii sunt rugaţi să nu fumeze şi să nu consume băuturi alcoolice în aria rezervată acestora, fiind rugaţi să facă acestea la barul salonului.
6. Spectatorii sunt rugaţi să închidă telefoanele mobile sau să activeze modul “silenţios”.
7. De asemenea spectatorii sunt rugaţi să nu conturbe concentrarea jucătorului în timpul efectuării loviturii sau a pregatirii acesteia, limitând aprecierile, încurajările sau aplauzele în timpul dintre lovituri şi oprind acestea imediat ce li se solicită de către arbitru, chiar dacă solicitarea vine de la masa cealaltă.

SISTEMUL DE JOC

1. Campionatul de Snooker Black & White se joacă în sistem de grupe urmat de piramida eliminatorie și este compusă din 6 etape.

2. Fiecare grupă va beneficia de un cap de serie, conform clasamentului provizoriu, poziționat prin tragere la sorți. Excepție făcând prima etapă unde se va juca fără capi de serie!

3. Sistemul de joc pentru faza grupelor va fi de tipul: Cel mai bun din 5 jocuri sau primul la trei jocuri castigate

4. În orice moment al jocului, după incheierea rândului jucătorului la masă, dacă unul dintre jucători are nevoie de cel puțin patru snookere pentru a putea câștiga acel joc,  jocul este încheiat.

5. Câștigătorii grupelor vor fi capi de serie pe tabloul principal din piramidă. Jucătorii proveniți din aceeași grupă se vor întâlni în piramidă după următorul sistem:
– Locul 1 cu locul 2 în finală
– Locul 1 cu locul 3 în semifinală
– Locul 1 cu locul 4 în sferturi
– Locul 1 cu locul 5 în optimi
i.* algoritmul se păstrează  în continuare pentru un număr mai mare de calificați
1. Toate meciurile vor fi trase la sorți respectându-se paragraful  5, de mai sus.
2. Sistemul de joc pentru faza piramidei/etapă va fi de tipul: Cel mai bun din 5 jocuri/primul la 3 jocuri castigate excepție făcând  meciurile din semifinale și finală care se vor disputa după sistemul: cel mai bun din 7 jocuri/ primul la 4 jocuri castigate.

3. Criteriul de departajare a jucătorilor în grupe
1. Meciuri câștigate
2. Jocuri castigate
3. Jocuri pierdute
4. Puncte înscrise în meciuri
5. Puncte încasate în meciuri
6. Cel mai mare Break
7. Cele mai multe Break-uri
8. Meciul direct
9. Se vor nota Break-urile mai mari sau egale cu valoarea de 30
10. Arbitrajul la masă va fi aplicat de către jucătorii implicați în meci atunci când nu există un arbitru oficial. Jucătorul care nu este la rând are rolul de arbitru!
11. Fiecare jucător va primi un număr de puncte în funcție de poziția ocupată la finalul Etapei

1. Criteriul de punctare și valoare punctelor este următorul:
i.      Câștigător etapă = 190 puncte
ii.      Finalist = 145
iii.      Semifinaliști = 110
iv.      Sfertfinaliști = 80
v.      Optimi = 55
vi.      Jucătorii din grupe  în ordinea locurilor ocupate la finalul fiecarei etape:
35, 20, 10, 5, 3, 1 puncte

1. Criteriul de departajare al jucătorilor în clasament este următorul:
i.      Totalul punctelor
ii.      Raportul procentual dintre meciurile jucate și meciurile castigate.
iii.      Raportul procentual dintre jocurile jucate și jocurile castigate.
iv.      Diferența dintre punctele înscrise și punctele încasate.
v.      Cel mai mare Break
vi.      Cele mai multe Breakuri
vii.      Raportul dintre meciurile directe

1. Criteriul de departajare a jucatorilor pentru cel mai mare break:
i.      Valoarea celui mai mare Break
ii.      Numărul total de Breakuri.
iii.      Raportul procentual dintre meciurile jucate și meciurile castigate.
iv.      Raportul procentual dintre jocurile jucate și jocurile castigate.
v.      Diferența dintre punctele înscrise și punctele încasate.
vi.      Raportul dintre meciurile directe.
vii.     Se vor nota Breakurile mai mari sau egale cu 30

Nr. Jucatori

Nr. Grupe

Jucatori Calificati

Jucatori Calificati/Grupa

8

2

x 4

 

 

   

4

2

9

1

x 4

+

1

x 5

4

2

10

2

x 5

 

 

   

4

2

11

1

x 5

+

1

x 6

4

2

12

2

x 6

 

 

   

4

2

13

1

x 6

+

1

x 7

4

2

14

2

x 7

 

 

   

4

2

15

1

x 7

+

1

x 8

4

2

16

4

x 4  

 

   

8

2

17

3

x 4

+

1

x 5

8

2

18

2

x 4

+

2

x 5

8

2

19

1

x 4

+

3

x 5

8

2

20

4

x 5

 

 

   

8

2

21

3

x 5

+

1

x 6

8

2

22

2

x 5

+

2

x 6

8

2

23

1

x 5

+

3

x 6

8

2

24

4

x 6

 

 

   

8

2

25

3

x 6

+

1

x 7 8

2

26

2

x 6

+

2

x 7

8

2

27

1

x 6

+

3

x 7

8

2

28

4

x 7

 

 

   

8

2

29

3

x 7

+

1

x 8

16

4

30

2

x 7

+

2

x 8

16

4

31

1

x 7

+

3

x 8

16

4

32

4

x 8

 

 

   

16

4

33

7

x 4

+

1

x 5

16

2

34

6

x 4

+

2

x 5

16

2

35

5

x 4

+

3

x 5

16

2

36

4

x 4

+

4

x 5

16

2

37

3

x 4

+

5

x 5

16

2

38

2

x 4

+

6

x 5

16

2

39

1

x 4

+

7

x 5

16

2

40

8

x 5

 

 

   

16

2

41

7

x 5

+

1

x 6

16

2

42

6

x 5

+

2

x 6

16

2

43

5

x 5

+

3

x 6

16

2

44

4

x 5

+

4

x 6

16

2

45

3

x 5

+

5

x 6

16

2

46

2

x 5

+

6

x 6

16

2

47

1

x 5

+

7

x 6

16

2

48

8

x 6

 

 

   

16

2

49

7

x 6

+

1

x 7

16

2

50

6

x 6

+

2

x 7

16

2

51

5

x 6

+

3

x 7 16

2

52

4

x 6

+

4

x 7

16

2

53

3

x 6

+

5

x 7

16

2

54

2

x 6

+

6

x 7

16

2

55

1

x 6

+

7

x 7

16

2

56

8

x 7

 

 

   

16

2

57

7

x 7

+

1

x 8

16

2

58

6

x 7

+

2

x 8

16

2

59

5

x 7

+

3

x 8

16

2

60

4

x 7

+

4

x 8

16

2

61

3

x 7

+

5

x 8

32

4

62

2

x 7

+

6

x 8

32

4

63

1

x 7

+

7

x 8

32

4

64

8

x 8

 

 

   

32

4