Regulament

Regulament de participare

   1. Regulament internațional de snooker

   2. Regulamentul de ordine interioară

Regulament de ordine interioară 2018

1. Participanții trebuie să citească și să respecte regulamentul jocului de snooker, cât si regulamentul de ordine interioară al competiției.
2. Participanții trebuie să  cunoască regulamentul de snooker foarte bine pentru a evita unele interpretări greşite sau neînţelegeri în timpul meciurilor.
3. Participanții trebuie să respecte conduita sportivă şi de Fair-Play la masa de joc, cât şi din perspectiva de participant indirect la joc, conduită care se regăseşte în regulamentul de snooker.
4. Participanții vor avea un program stabilit în cadrul şedintelor premergătoare etapelor, pe care vor trebui să-l respecte cu stricteţe.
6. Tacul trebuie să aibă pastila de 9 sau 10mm şi nu trebuie să fie mai scurt de 91,4 cm. (Obs: Nu se acceptă tacuri de biliard.)
7. Creta nu se va pune şi nu se va lăsa sub nicio formă pe masă, făcând excepţie doar cazul în care aceasta jenează efectuarea unei lovituri tocmai prin faptul că se află în acel buzunar. După folosire se va ţine în buzunarul de la vestă sau cel de la pantaloni.
8. Pe durata desfăşurării meciurilor, telefoanele mobile vor fi commutate în modul silențios.
9. Pe durata desfăşurării meciurilor, fumatul și consumul de băuturi alcolice sunt interzise.
10. Orice abatere de la regulamente este sancţionată cu avertisment.
11. Ținuta este obligatorie și constă în ținută de costum + camasa + vesta.
12. Jucătorul va avea în timpul jocului dar şi în afara acestuia un comportament civilizat şi moderat, specific sportului practicat.
13. Jucătorului îi sunt interzise, sub penalitatea avertismentului urmat de eliminarea din joc cu pierderea meciului:
a)      Să se manifeste zgomotos (trântire de tac, cretă sau alte obiecte, lovirea mesei, a mobilierului sau a pereţilor, etc)
b)      Să se prezinte la joc sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe interzise de lege.
14. Să discute sau să vocifereze cu adversarul sau spectatorii sau chiar fără adresă (sie însuşi) sunt interzise.
15. Jucătorul va fi de asemenea avertizat dacă nu revine la fotoliu după terminarea rândului la masă, unde are libertatea de a sta jos sau în picioare. Îi este însă interzisă deplasarea, ridicarea sau plimbarea în jurul mesei, etc, în timpul loviturilor efectuate de adversar. De regulă jucătorul merge spre masă după ce adversarul a ajuns la fotoliu.
16. Orice repetare a vreunei fapte care a fost penalizată prin avertisment de către arbitru se va solda cu eliminarea din joc şi pierderea acestuia, indiferent de stadiul acestuia sau situatia punctelor.
17. Jucătorii au obligația de a fi prezenți la masa de joc cu 15 minute înainte de începerea meciului programat.
În caz contrar, jucătorul nu va mai avea drept la incalzire. Timpul alocat fiecărui jucător pentru încălzire este de 5 minute.  Dacă la ora fixă stabilită unul dintre jucători nu este prezent la masa de joc acesta va începe meciul cu un handicap de 1 joc (frame). Dacă acesta nu se va prezenta la masa de joc până cel târziu 15 minute peste ora stabilită pentru începerea meciului, va pierde meciul.
18. În campionatul local se joacă după regula de fault şi ratare  cu 3 repetări: Dacă la a treia repetare jucătorul nu își exprimă clar intenția de a juca bila obiect, va fi în continuare fault și ratare conform regulamentului international de snooker.
19. Comportamentul ofensator al oricărui participant la competiție la adresa partenerului de joc, a participanților la  competiție, a arbitrilor și al oficialilor(organizatorilor), va atrage sancțiuni până la excluderea din Club (local).
20. În orice moment al jocului, după incheierea rândului jucătorului la masă, dacă unul dintre jucători are nevoie de cel puțin patru snookere pentru a putea câștiga acel joc,  jocul este încheiat.
21. Premiile vor fi înmânate după terminarea finale etapei  în curs sau ulterior vor putea fi ridicate de la Club, dar nu mai târziu de data primei  ședințe premergătoare etapei următoare.  Jucătorii care nu își vor revendica premiile până la următoarea etapă, nu vor mai beneficia de alte premii pentru etapele rămase din Campionat.

Alte reguli:

1. Strânge mâna cu adversarul la începutul şi sfârşitul unui meci.
2. Daţi mâna cu arbitrul la începutul şi sfârşitul unui meci.
3. Declaraţi toate greşelile proprii, în orice moment.
4. Nu sta într-o linie cu lovitura adversarului.
5. Nu faceţi remarci, comentarii despre un noroc al adversarului în timp ce un meci este în curs de desfăşurare.
6. Nu vă plângeti de condiţiile de joc în timp ce un meci este în curs de desfăşurare.
7. Nu aprindeţi chibrituri sau brichete, şi încercaţi să evitaţi să tuşiţi în timp ce adversarul tău este la masă.
8. Nu renunţaţi la un joc sau meci când aţi ratat o lovitură în timp ce adversarul tău este încă la masă. Aşteptaţi ca adversarul să termine vizita la masă înainte de a renunţa.
9. Nu vă certaţi cu arbitrul sau adversarul tău.
10. Nu treceţi prin faţa unui alt jucător de la altă masă, când acesta execută o lovitură.
11. Niciodată să nu interveniţi în alte jocuri, decât dacă vi se cere asta.
12. Respectaţi echipamentele de joc şi părăsiţi masa la fel precum aţi dori să o găsiţi
13. La repoziţionarea cu mâna a bilei albe în semicercul de start, este interzisă ajustarea ulterioară a poziţiei cu tacul.
14.Când este evident că niciunul din jucători nu va ieşi din/sau din preajma pachetului de bile roşii (de regulă din cazul existenţei unei bile roşii în zona bilelor inferioare şi/sau aproape de buzunar), jucătorii trebuie să fie ambii de acord asupra refacerii jocului, urmând a solicita arbitrului aceasta, constituind şi singurul caz în principiu admis în care jucătorii discută în timpul unui joc despre un aspect al acestuia.
15. Jucătorii sunt cei care solicită ştergerea bilei albe sau a alteia care urmează a fi jucată sau care tocmai a fost jucată.
16. Arbitrul va colabora strâns cu jucătorii la refacerea poziţiei dupa fault, solicitând opinia ambilor jucători.
17. Membri fondatori ai clubului îşi rezervă dreptul de a-şi selecta membri participanți la competiție cât şi a aduce modificări în cadrul competiției. Modificările vor fi aduse la cunoştinţa participanților în cadrul sedinţei tehnice premergătoare etapei şi vor fi puse în aplicare la începutul lunii viitoare.
18. Meciurile se vor juca fără arbitru (excepție făcând meciul din finală).
19. Jucătorii care nu se prezintă la meci vor primi punctele aferente turului în care au jucat ultimul meci efectiv fizic. Jucătorii care confirmă participarea la etapă și nu se prezintă la meci, nu vor primi nici un punct în acea etapă!
20. Toate abaterile de la regulament vor fi analizate de Comisia de Disciplină și Analiză a Campionatului Local în maxim 48 de ore după terminarea fiecărei etape.

REGULI PENTRU SPECTATORI

1. Sunt incluşi în noţiunea de spectatori şi ceilalţi participanţi la turneu care nu se află în timpul jocurilor conform programării.
2. În cazul în care nu există arenă montată, spectatorii vor putea urmări jocurile din picioare, fiind rugaţi să păstreze distanţa stabilită de arbitrii până la zona de joc.
3. Spectatorii sunt rugaţi să menţină liniştea şi o atitudine civilizată pe tot parcursul desfăşurării turneului.
4. Spectatorilor le este interzis cu desăvârşire (sub penalitatea evacuării din salon) să sugereze lovitura următoare sau să corecteze jucătorul dacă acesta atacă o bilă greşită, să poarte discuţii cu arbitrul sau cu oricare din jucători, să impiedice sau să perturbe în orice fel desfăşurarea jocurilor, la ambele mese. Deciziile în acest sens sunt la latitudinea arbitrilor.
5. Spectatorii sunt rugaţi să nu fumeze şi să nu consume băuturi alcoolice în aria rezervată acestora, fiind rugaţi să facă acestea la barul salonului.
6. Spectatorii sunt rugaţi să închidă telefoanele mobile sau să activeze modul “silenţios”.
7. De asemenea spectatorii sunt rugaţi să nu conturbe concentrarea jucătorului în timpul efectuării loviturii sau a pregatirii acesteia, limitând aprecierile, încurajările sau aplauzele în timpul dintre lovituri şi oprind acestea imediat ce li se solicită de către arbitru, chiar dacă solicitarea vine de la masa cealaltă.

SISTEMUL DE JOC

Sistemul de joc va fi de tip piramidal cu tururi de calificări. Sistemul de joc si sistemul de punctare în structura piramidala se desfasoara dupa cum urmeaza: Structura piramidala, cu capi de serie, sistem de punctaj handicap acordat în functie de pozitia în clasament. Acest sistem este destinat încurajarii participarii la competitie a jucatorilor aflati în partea inferioara a clasamentului si va acorda un numar de puncte jucatorilor la startul fiecarui joc, cu exceptia celor aflati în primele 8 pozitii în clasamentul provizoriu pe anul în curs, astfel:

 • pozitiile 9~12 pornesc cu 4 puncte în joc
 • pozitiile 13~16 cu 6 puncte
 • pozitiile 17~20 cu 8 puncte
 • pozitiile 21~24 cu 10 puncte
 • pozitiile 25~28 cu 12 puncte
 • pozitiile 29~32 cu 14 puncte
 • pozitiile 33~36 cu 16 puncte
 • pozitiile 37~40 cu 18 puncte
 • pozitiile 41~64 cu 20 puncte
 • jucatorii inscrisi in campionat dupa inceperea anului competitional vor porni la prima etapa in care participa cu 0 puncte handicap in toate jocurile etapei respective.
 • jucatorii inscrisi in campionat din luna APRILIE dupa prima etapa in care participa unde au 0 puncte handicap, din etapele urmatoare vor avea maxim 16 puncte handicap chiar daca se vor afla printre ultimele pozitii.
 • jucatorii inscrisi in campionat din luna IULIE dupa prima etapa in care participa unde au 0 puncte handicap, din etapele urmatoare vor avea maxim 12 puncte handicap chiar daca se vor afla printre ultimele pozitii.
 • jucatorii inscrisi in campionat din luna OCTOMBRIE dupa prima etapa in care participa unde au 0 puncte handicap, din etapele urmatoare vor avea maxim 8 puncte handicap chiar daca se vor afla printre ultimele pozitii.
 • în prima etapă a anului competițional toți jucătorii prezenți pe tabloul piramidal vor porni cu 0 puncte handicap și nu vor exista capi de serie.

Jucătorii pot refuza punctele oferite handicap inainte de startul meciului, decizia fiind valabilă pentru toate jocurile din acel meci.

Criteriul și sistemul capilor de serie și al urnelor valorice.

Capii de serie vor fi în număr de: 4 și ei vor fi ocupanții pozițiilor 1,2,3 și 4 din clasamentul la zi. Locul 1 va fi poziționat pe tabloul principal de competiție, cap de serie în primul meci iar locul 2 din clasament va fi poziționat cap de serie în ultimul meci de pe tabloul principal. Locul 3 va fi poziționat în meciul 9 iar locul 4 în meciul 8.
Varianta cu minim 4 capi de serie va fi posibilă și aplicabilă doar în cazul unei prezențe de cel puțin 16 jucători!
Structura urnelor valorice cât și a capilor de serie pot suferi modificări ulterioare.

Structura competițională pe zile:

Sferturile + Semifinalele + Finala – se vor  desfășura într-o singură zi.
Last 64 + Last 32 + Optimi – se vor desfășura într-o singură zi.
.
Meciurile vor fi trase la sorți.
Sistemul de punctaj atribuit jucătorilor în funcție de poziția ocupată în structura piramidală la finalul fiecărei etape va fi:
Criteriul de departajare a jucatorilor în clasament:
1. Totalul punctelor
2. Raportul procentual dintre meciurile jucate și meciurile castigate.
3. Raportul procentual dintre jocurile jucate și jocurile castigate.
4. Diferența dintre punctele înscrise și punctele încasate.
5. Cel mai mare Break
6. Cele mai multe Breakuri
7. Raportul dintre meciurile directe.
Criteriul de departajare a jucatorilor pentru cel mai mare break:
1. Valoarea celui mai mare Break.
2. Numărul total de Breakuri.
3. Raportul procentual dintre meciurile jucate și meciurile castigate.
4. Raportul procentual dintre jocurile jucate și jocurile castigate.
5. Diferența dintre punctele înscrise și punctele încasate.
6. Raportul dintre meciurile directe.
7. Se vor nota Breakurile mai mari sau egale cu 30